Övrig utrustning

Övrig utrustning

 

Hörselskydd

Det är på ditt ansvar att du har adekvata hörselskydd, öronpluggar är för klena och tar bort för lite skadligt ljud. Därmed har man egentligen två alternativ, standardkåpor eller kåpor med medhörning, kallas även för aktiva hörselskydd.  Standardkåpor är billiga och gör sitt jobb väl. Hörselskydd med medhörning har den fördelen att du hör allt normalt ljud som vanligt medan det skadliga bullret filtreras bort. Naturligtvis har finesser sitt pris. Standardkåpor kan kosta från 200Kr medans de med medhörning kanske börjar vid 1200Kr. När du väljer hörselskydd är det viktigt att titta på vad de skall användas till. Skjuter man bara utomhus kanske ett par tunnare hörselskydd räcker, skjuter du även inomhus kanske du behöver ett par med extra mycket dämpning. Peltor Optime serien har till exempel dämpning från 26dB i Optime I serien till 35dB i Optime III serien. För lite djupare information kan ni läsa följande test av aktiva hörselskydd. Eller denna test

 

Exempel på hörselskydd:

 

 

                  

                  Peltor Optime III                                            Peltor Tactical XP               

 

 

Skyddsglasögon

Att köpa skyddsglasögon är kanske inte den lättaste saken i världen! Det finns en uppsjö med olika varianter och de finns i prisklasser från ca 100Kr upp till ca 4000kr.  Inom det dynamiska skyttet skjuter vi ofta på förkortade skjutavstånd, detta innebär att enligt SäkB 2015 rekommenderas skyddsglasögonen uppfylla SS-EN 166 eller motsvarande standard. Tänk på att ju plattare/smalare skalmarna är desto mindre ljud fortplantas via dem till hörselgången!

För dem som absolut vill ha slipat glas finns det ett flertal olika varianter att välja mellan. Kostnaden för att få insatsoptik slipat glas är ca 2500kr inkl reflexskydd och då tillkommer naturligtvis själva skyddsglasögonen. 
Synsam i Östersund har visat sig vara väldigt proffesionella och tillmötesgående både vad gäller skytteglasögon samt progressiva linser.

 

Exempel på skyddsglasögon:  

              

                    Oakley Ballistic                                                       Ess Crossbow 

 

 

Bälte

Din rigg (hölster, bälte och magasinhållare) kan se ut nästan hur som helst. Bältet bör dock vara hyfsat stabilt så det orkar bära vikten av ditt vapen samt magasin. Många väljer att använda ett tvådelat bälte där det inre bältet håller upp dina byxor fastsatt i minst 3 hällor och det yttre din utrustning, fördelen är att du kan ta av dig bältet utan att byxorna ramlar ner.

 

Exempel på bälten:

CR Speed                  Double Alpha  

                        CR Speed                                                           Double Alpha 

 

 

Hölster 

Hölster kommer i två utföranden, produktionshölster och snabbhölster. Produktionshölster är sådana som bärs på utsidan av ditt bälte och är format efter ditt vapen. Vanligt är också att dessa hölster täcker både pipa samt avtryckaren. Snabbhölster är utformade så att pistolen oftast bara hålls fast med hjälp av varbygeln. Snabbhölster är som regel mycket dyrare än produktionshölster.

 

Exempel på hölster:

DAA Low-Ride               Race Master                              

  DAA PDR Low-Ride                                 DAA Race Master

 

 

Magasinhållare

Det finns en uppsjö med magasinhållare att välja mellan. Som nybörjare bör du räkna med att ha minst tre magasinhållare att börja med. En lång station kan kräva att du skjuter minst 32 skott, om ett magasin krånglar eller att plåtmålen inte vill falla så kommer du inte att ångra att du har många magasin.

 

Exempel på magasinhållare:

 

Magnetisk magasinhållare          

    Magnetisk hållare                                  DAA Racer magasin

 

 

 

Övriga prylar som man kan fundera på är:

Skor! Kanske ett par icebuggs med dubbar, greppar bra

Knä och armbågsskydd

Portabel stol, det är jobbigt att stå under tävlingarna

Väska!

Regnkläder

Myggolja (extremt viktigt)

Vatten

Regelbok (bör alltid finnas i packningen)

Timer/skotträknare